Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Φιλοξενία των Βλάχων-Γλυκά κουταλιού


Οι Βλάχοι λέγομεν ότι η ευγένεια είναι πολυτιμωτέρα και απο διαμάντι και ο μηχανισμός αυτής πολύ λεπτός. Μεταξύ των Βλάχων τα πάντα υπόκεινται εις τους νόμους της ευγενείας. Παροιμιώδης είναι η υποδοχή της οποίας τυγχάνει ο επισκέπτης μιας Βλάχικης οικογένειας.Η πόρτα ανοίγει με χαρά, το κορίτσι σπεύδει να ξεσκονίσει, το παλτό και το καπέλο  εις εξαφανίζονται εις ασφαλές μέρος και ο οικοδεσπότης οδηγεί τον επισκέπτη εις την ουδάγαν την καλήν.Πριν καλά καλά καθήση τις, εισέρχεται η οικοδέσποινα επιβλητική, αξιοπρεπώς ενδεδυμένη,
καλωσορίζει τον επισκέπτη και με διακριτικότητα και με διακριτικότητα αποχωρεί, δια να αφήση ελευθερίανσυζητήσεως εις τους άνδρας. Μετ' ολίγον χαμηλοβλεπούσα εισέρχεται η νύφη του σπιτιού ή η κόρη με δίσκο ασημένιον, εις το μέσον του οποίου είναι το βάζο του γλυκού με ποτήρια κατακάθαρα και κουταλάκια ασημένια, έργον συνήθως του Βλάχου χρυσοχόου της οικογένειας. Με χάριν προσφέρει το γλυκό, με μειδίαμα αντεύχεται και με θρησκευτική ευλάβεια τηρεί τους κανόνας της σειράς του κεράσματος κατα ηλικίαν και φύλον.
Το κείμενο προέρχεται απο το βιβλίο Η Νεβέσκα φεύγει: συμβολή εις την μελέτη των Βλάχων, Φίστας Νικόλαος Γ. Σύνδεσμος των απανταχού Νυμφαιωτών  Ο Αγιος Νικόλαος, 1964, σελίδα 44.
Η φωτογραφία είναι γλυκό κουταλιού Βερίκοκο και είναι της κυρίας Αναστασίας Ταγιά Πάζη απο την Κάτω Τζουμαγιά Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου