Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Πρασόρυζο φούρνου
Ελένη Πατσιάκα, Καζινέρη Δήμητρα, Ηράκλεια Σερρών

Το γνωστό σε όλη την Ελλάδα πρασόρυζο με τη ντομάτα δεν έχει καμμία σχέση με το Βλάχικο αυτό φαγητό που δεν έχει ντομάτα, ούτε και αρώματα. Σε αυτό τα πράσα φαντάζουν σα ψαράκια μέσα στο ταψί, καθώς ήταν χοντροκομμένα, μου επισημαίνει η κυρία ελένη, ενώ στο τέλος ανεβαίνουν στην επιφάνεια του φαγητού. Συνήθως το έτρωγαν σκέτο και πιο σπάνια του πρόσθεταν λεμόνι που κοντράρει(εύστοχα για μένα) τη γλύκα των πράσων.

Υλικά: 1 κιλό πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μέτριο φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα.

Εκτέλεση: Βάλτε τα πράσα σε ταψί 34 εκατοστών και ανακατέψτε τα με το κρεμμύδι και το λάδι. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμών Κελσίου 40 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και 6 φλιτζάνια νερό και συνεχίστε το ψήσιμο, μέχρι να βράσει το νερό. Ανακατέψτε στο ταψί το ρύζι πλυμμένο και ψήστε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Σερβίρετε το σκέτο ζεστό. 
Σημείωση: το πιάτο αυτό ήταν διαδεδομένο και στους παλιούς Σερραίους της πόλης των σερρών οι οποίο το έμαθαν απο τους Βλάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου