Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πλέσκα ή Πισπιλίτα ή Προυσκουτίτε- Μεντίτε


Πρόκειται για 2 διαφορετικές καλαμποκόπιτες των Βλάχων. Η πλέσκα γίνεται με ζύμη καλαμποκάλευρου με τυρί πάνω στην οποία μπαίνει η γέμιση που μπορεί να είναι πράσα και τυρί ή διάφορα χόρτα με ή χωρίς τυρί. Η ιδιαίτερη της τεχνική ολοκληρώνεται με πασπαλιστό καλαμποκάλευρο που την καλύπτει, το οποίο όμως πρέπει να βραχεί καλά με νερό και να αλειφθεί με λάδι, για να κάνει μια κρούστα λαχταριστή, η οποία στη ζεστή πίτα είναι ανεπανάληπτη. Τα διαφορετικά της ονόματα έχουν να κάνουν με τις διάφορες περιοχές στις οποίες συναντάται. 

Στη μεντίτε όλα τα υλικά μπαίνουν μαζί σε ένα ενιαίο μίγμα σαν κέικ και αυτή γίνεται συνήθως με φρέσκα κρεμμύδια ή χόρτα και οπωσδήποτε τυρί. Υπάρχουν και νηστίσιμες εκδοχές της πίτας αυτής, όμως με το τυρί είναι πολύ νόστιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου