Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κουλιάσου με αρνί ή κουρκούτι
Χρυσούλα Μίσιακα, Κρανιά Γρεβενών

Κυριακάτικο πιάτο των Βλάχων που ζούσαν στην Κρανιά αλλά και κοινή τεχνική της Βλάχικης μαγειρικής.  Το κουλιάσου εδώ γίνεται με το ζωμό απο το αρνί που βράζεται, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με κεφτέδες, μου λέει η κυρία Χρυσούλα. Αν δεν σας αρέσει το ξύδι, μπορείτε να βάλετε λεμόνι κατα το γούστο σας. Στην εποχή της κυρίας Χρυσούλας έβαζαν ξύδι. Πάντως, είναι εξίσου νόστιμο και με το ξύδι και με το λεμόνι. 

1 κιλό αρνί ή προβατίνα σε κομμάτια, 2 λίτρα νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι, 4 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 2 κουταλιές ξύδι.

Βάλτε το αρνί με το νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βράστε το σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Βγάλτε το και στραγγίστε το ζωμό που πρέπει να είναι 900 γραμμ. με 1 λίτρο. Ροδίστε στην ίδια κατσαρόλα στο λάδι το αλεύρι. Ρίξτε το ζωμό, ανακατεύοντας, και βράστε το ξεσκέπαστο, μέχρι να δέσει(η πυκνότητα του πρέπει να είναι λίγο πιο δεμένο απο σούπα). Αλατοπιπερώστε. Στο τελευταίο βρασμό ρίξτε το σκόρδο και βράστε 2 λεπτά. Τέλος, ρίξτε το ξύδι και δώστε μια τελευταία βράση. Βάλτε το κρέας μέσα και αφήστε το, για να το σερβίρετε μετά απο 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου