Το καλαμποκάλευρο στην Βλάχικη μαγειρική φιλοσοφία
Είναι σχετικά άγνωστο εκτός Βλάχικου πεδίου το γεγονός ότι το καλαμποκάλευρο(η μπομπότα, όπως χαρακτηριστικά τη λένε οι Βλάχοι) ήταν το αλεύρι στο οποίο στηρίχτηκε η διατροφή τους. Παρα πολλά παρασκευάσματα (και όχι μόνο οι πίτες) βασίστηκαν σε αυτήν και η αλήθεια είναι ότι το σταρένιο αλεύρι (το καθάριο, όπως συνηθίζουν να το λένε)ήρθε δυναμικά στη μαγειρική τους κυρίως μετά το 1950. Γεγονός είναι ότι το καλαμπόκι ήταν παλιά και η ρόγα(αρούγκα στα Βλάχικα), η αμοιβή δηλαδή των τσομπαναραίων που δούλευαν σε κάποιο τσέλιγκα για το εξάμηνο Αγιος Δημήτριος-Αγιος Γεώργιος. Αργότερα αυτό άλλαξε και ήταν συνδυασμός με καθάριο αλεύρι και σε κάποιες περιπτώσεις και με χρήματα. Το αγαπημένο τους ψωμί ήταν η μπομπότα με ξινό προζύμι που έψηναν στη Πόντζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου